Ytterdörren är den dörr i vårt hem vi troligtvis öppnar och stänger flest gånger efter badrumsdörren. Det är också den dörr som utstår flest påfrestningar från yttre faktorer såsom väder och vind (samt ett och annat ägg på halloween). Så vilka tips finns det när man ska till och byta ytterdörr? Här går vi igenom de vanligaste.
Funktionaliteten hos en ytterdörr är otroligt viktig. Dels ska den vara säker och tålig. Lekfulla barn ska kunna smälla lite för hårt i dörren samtidigt som den såklart ska vara inbrottssäker. Fönster ska inte gå at krossa för ett enkelt räcka sig in mot handtaget och gängorna måste vara rejäla. Ytterdörren öppnas ofta och det kan medföra stora temperaturskillnader för materialet (särskilt under vintern) vilket ställer ännu högre krav på tåligheten.
En annan mycket viktig egenskap som en ytterdörr har är såklart att se inbjudande och dekorativ ut för betraktaren. Det ska vara ett välkomnande inslag för såväl besökare och gäster som familjen samtidigt som det ger ett snyggt intryck i kvarteret. Av dessa anledningar så är det också en hel del att tänka på när du väljer en ny ytterdörr.

Hur används ytterdörren?

gul-ytterdorrStäll dig frågan hur ytterdörren egentligen används. Hur frekvent väljer du att öppna den och exakt hur ska den öppnas? Låset är minst lika viktigt och kanske du ska matcha färger eller andra förrådsdörrar. Med andra ord gå igenom grundligt vilka krav ytterdörren ska ha och exakt hur den ska användas. Kanske du vill ha in extra mycket ljus i den nyrenoverade hallen och därmed vill ha extra stora fönster. Eller så kanske dörren i huvudsak ska användas för ljudisolation till följd av ett sovrum i närheten. Med andra ord – se till att gå igenom grundkraven som ställs på din ytterdörr.

Säkerheten är viktigare än många tror

En riktigt bra ytterdörr ska kunna vara anpassad för alla moderna larm, ha tåliga rutor (ifall sådana finns närvarande) samt kunna ha ett gediget dörrlås. Sist men inte minst så är brandsäkerheten en viktig faktor. Det finns alltså en del att tänka på vad beträffande säkerheten för såväl inbrott som brandrisk. Ställ dig frågorna hur mycket du prioriterar säkerheten och hur viktigt det är. Säkerheten är såklart alltid viktig men man bör vara medveten om att ju säkrare en ytterdörr är desto dyrare är den också.

Kvalité en självklarhet men inte överallt

Kvalité bör vara en självklarhet men ibland åker man tyvärr på nitlotter. Livslängden på ytterdörren spelar stor roll och om du köper en ytterdörr av lägre kvalité ökar underhållet och hållbarheten minskar. Underhållet är nämligen en viktig punkt och du bör fråga dig hur mycket underhåll som är acceptabelt. Vissa ytterdörrar kräver kontinuerligt underhåll i form av exempelvis inoljning medan andra är relativt underhållsfria. En kvalité känns som en självklarhet men det gäller alltså inte med alla dörrmodeller.

Utseendet på en ytterdörr

Sist men inte minst är såklart utseendet en avgörande faktor. Beroende på hur ens hus, grannar och villaområde ser ut samt vilken karaktär det har så avgörs också ytterdörren. En ytterdörr för en sommarstuga kan såklart ge ett helt annat intryck än en ytterdörr för hemmet. Beroende på vilken karaktär och stil som huset/bostaden där ytterdörren ska placeras ha så bör också ytterdörren vara i samma stil. Så vidare du inte vill leka med kontraster och lite okonventionella ytterdörrar. Ett tips kan vara att måla någonting på ytterdörren såsom rosor, träd eller varför inte polka prickar? Att vara fantasifull med utseendet på ytterdörren är inte svårt och det är helt klart någonting du borde ta med dig inför inköpet. Med dessa tips så kommer du lyckas att hitta rätt ytterdörr – lycka till!