För att vi ska trivas i livet krävs en hel del omständigheter. Till att börja med behöver vi någon form av meningsfull sysselsättning. Beroende på vilket skede i livet vi är ser denna sysselsättning olika ut. I ungdomens glada dagar har man en hel del skolgång att avklara innan man äntligen kommer ut i arbetslivet, eller det kallade riktiga livet. Vi behöver dessutom socialt umgänge i form av vänner och nära & kära för att må bra själsligt. En otroligt viktig parameter för vår lycka, en som både uppfyller lyckan i sig och stärker de andra parametrarna, är bostaden. Att trivas med sin bostad är essentiellt för att man långsiktigt ska trivas med tillvaron och sitt liv. En bostad som inte håller måttet är en källa till stress och irritation och leder oundvikligen till att alla aspekter i livet blir direkt eller indirekt lidande. Det finns i sin tur många faktorer som avgör om bostaden håller måttet, inte minst beroende på personliga preferenser. En som däremot väger bra mycket mer än alla andra oavsett individuella preferenser är köket. Ett kök som inte håller måttet eller är rent av dåligt är ett större problem än man kan tänka sig om man själv inte varit i situationen. Då vi trots allt spenderar en hel del tid och arbete i köket under våra liv är det dock inte så konstigt att man blir irriterad och uppgiven om det vid varje lagad måltid är omständligt och problematiskt.

Hoppet är dock inte ute för den som befinner sig i en ”kökskris”, och ingen behöver tvingas leva med ett undermåligt kök. En lösning är att helt enkelt köpa en ny bostad med ett bra kök och flytta ifrån det gamla. Det är dock inte alla som varken har råd eller är sugna på denna lösning då övriga delen av bostaden kan vara perfekt i personens tycke. I detta fall finns dock möjligheten att genomföra en köksrenovering. Det är få som någonsin i efterhand tyckt att det har varit ett dåligt beslut att renovera sitt kök även om det kan vara lite tveksamt innan då det ändå är en ganska stor investering. Känner man att det nuvarande köket inte motsvarar kraven för sin matlagning är det inte mycket att tänka på. Livet är till för att leva och inte för att lidas igenom, och pengar är trots allt en vara som kommer och går. Dessutom kan det vara så att kökets livslängd lider mot sitt slut och helt enkelt inte kommer kunna tjäna sitt syfte längre. Att genomföra en köksrenovering är en omfattande investering både pengamässigt och tidsmässigt. När man nu ska göra det är det viktigt att det nya köket blir helt optimalt anpassat efter sina egna behov. Det finns dock utomordentligt bra hjälp att få. Många köksleverantörer erbjuder skräddarsydda och individuella kök. Till att börja med kommer de hem och mäter själva köksytan och hjälper därefter till med att göra en ritning av köket för att optimera utrymmet som finns tillhands. Det finns olika leverantörer av kök. Allt från stora jättar som finns i storstäder som Malmö men även mindre och mer lokala som ofta är specialiserade inom en viss nisch.

Vilka luckor och design man väljer är helt upp till en själv och det finns ett ofantligt urval att välja mellan. En viktig aspekt i köksrenoveringen är själva monteringen. En del leverantörer erbjuder även denna tjänst men annars bör man vända sig till en byggfirma eller snickerifirma för att säkerställa att allt blir rätt gjort. Känner man att man har kompetensen till det kan man dock sköta monteringen själv, men i detta fall tar man en viss risk för att det kan bli fel.